Wat valt er in Groningen te ontdekken?

Wat valt er in Groningen te ontdekken?

Groningen, hét openluchtmuseum van ’t Noorden

“Want als ik weg ben dan mis ik de straten, vanaf de Toren tot aan Westerhaven.” Na één bezoek zit Grunn in je hart. Maar, wat veel mensen niet weten, of waar ze niet op letten, is dat Groningen naast een levendige studentenstad een heus openluchtmuseum is. Overal om je heen zie je kunst, je moet er alleen je telefoon effe voor in je broekzak doen.

Oog voor de stad en voor elkaar

Kijk, ’t is logisch dat we Groningen (bijna) allemaal kennen vanwege de schandaaltjes bij studentenverenigingen of de aardbevingen. Narigheid overschaduwt nou eenmaal de mooie dingen en blijven langer in ons koppie aanwezig dan ons lief is. Toch kunnen we je een aantal fantastische parels van Grunn niet onthouden. De stad heeft op elke straathoek een kunstwerk, stukkie geschiedenis of een ander pracht en praaltje te showen. Het maakt niet uit of je nou op ’t terras zit bij ‘De Drie’ of wandelt langs de Hoge of Lage der A, als je je ogen maar openhoudt.

 

Openbaar toilet - door Erwin Olaf & Rem Koolhaas (1996)

Locatie: Reitemakersrijge 22

 

Ja, we geven toe: een openbaar toilet is nou niet direct de sjiekste plek waar je eens even de tijd neemt om goed rond te kijken. Vaak komt de gore geur die eromheen hangt je al van een kilometer tegemoet. Toch is dit toilet een bezoekje waard. Als je moet, dan moet je toch en dan maar beter op dit fancy toiletje. De fotocollage waar dit schaithoes (moeten we je nog uitleggen wat dit betekent?) mee is versierd, beeldt de ‘strijd der seksen’ uit. Verschillende dames en heren gaan elkaar te lijf gekleed in parels en diamanten terwijl ze zwaaien met deegrollers, zwaarden en bokshandschoenen. En ben je nou met z’n tweeën en moeten jullie allebei? Er is een toilet voor de vrouwtjes en een urinoir voor de mannetjes. Ideaal zo’n gezellige pitstop.

Tip: iets verderop vind je het Pomphuis. Als ’t mooi weer is zit je hier heerlijk op het terras, maar ook binnen is het goed vertoeven.

Vrouwenbuste op erezuil - door Anne Wenzel (2018)

Locatie: Vishoek

De Vishoek was vroegâh een knooppunt voor schepen vanuit de Zuider- en Noorderhaven. En waar havens waren, daar waren de dames van plezier. Er werden hier dus niet alleen schepen geladen en gelost, maar menig schipper kon hier ook goed aan z’n trekken komen. Pas een aantal jaar geleden gingen de rode lampjes in de straat uit. Er bleef één gezelligheidsdame over: de vrouwenbuste van Anne Wenzel. Dankzij dit beeld bepalen de dames nog steeds het straatbeeld van het zogenoemde A-kwartier.

Tip: net om de hoek bij de Vrouwenbuste zit café De Sleutel. Hier ga je even terug in de tijd. Ooit was dit café een schuilkelder, daarna een bierbrouwerij en nu al jaren een café zoals een café moet zijn. Het verhaal gaat dat mannen die in het café kwamen soms (volgens hun vrouwen) wel opvallend lang naar ‘het toilet’ waren. Met buitendeuren aan de achterkant die direct uitkwamen in de rosse buurt is dat geen verrassing.

Wervel - door Nicky Assman (2019)

Locatie: Nieuwe Markt 1 (parkeergarage onder het Forum)

Dat je om kunst te zien soms naar niet voor de hand liggende plekken moet gaan, blijkt uit Wervel. Het is geen in your face kunstwerk op het midden van een groot plein, maar verstopt in de parkeergarage onder het spraakmakende Groninger Forum. Het weggestopte kindje van Stad? Dat zeker niet. Deze 20 meter lange LED-sculptuur is geïnspireerd op een wilde tornado. Tijdens het maken gebruikte Assman kunst, natuur, wetenschap en cinematografie als inspiratie. Het resultaat? Een wervelwind (what’s in a name) van gecomponeerde videobeelden met vloeiende dynamische hyperkleuren. Zo, een hele mond vol, maar dan heb je ook wat! Het is dat we er geen feestje mogen houden, maar anders was deze parkeergarage dé plek dankzij deze mega disco ‘bal.’

Dit is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om Groningse pracht en praal, ook wel pronkjewailtjes in het Gronings. Ga die maar vast oefenen, bestel de Groningen Tassie en ontdek en bewandel de stad als een echte local. Vergeet niet ergens een eierbal uit de muur te trekken en je bent een heuse Groninger.