Eén groot streetart museum: dit mis je als je niet om je heen kijkt in Rotterdam

Eén groot streetart museum: dit mis je als je niet om je heen kijkt in Rotterdam

Als je al eens in Rotterdam geweest bent, weet je dat de stad barst van fantastische  kunstwerken die op elke straathoek te vinden zijn. Heb je nog nooit in nultien rondgedwaald óf heb je niet genoeg uit je doppen gekeken nadat je Station Kapsalon uitstapte? We nemen je mee langs een paar van de streetart-werken uit Roffa die je zomaar zou kunnen passeren maar eigenlijk niet zou mogen missen.  

Iets wat je al heel snel duidelijk wordt wanneer je de Maasstad bezoekt (om bijvoorbeeld op een Tassie-tour te gaan) is dat Rotterdammers uit gure straten met een roerende geschiedenis altijd iets bewonderenswaardigs weten te laten groeien. Uit een periode van bombardering kwam er een van wederopbouw en innovatie; uit een tijd van jongeren die elkaar op straat vonden ontstond onze hiphopcultuur, en uit twee van de meest beruchte straten van Rotterdam groeide  een officieel benoemd openbaar streetart museum.  

Die twee straten waren de West-Kruiskade en de 1e Middellandstraat, berucht door de drugshandel en prostitutie die er plaatsvond. In 2017 besloot de stad meer streetart te betrekken  bij deze buurt en veranderde dit super multiculturele stukje Rotterdam (vol fantastische toko’s en  heerlijk eten) langzaam maar zeker in een heus streetart museum. Voor een van onze favoriete werken - die te vinden is op de hoek met de Josephstraat - hebben we zelfs een 3D-bril  toegevoegd aan het tassie waarmee je in Rotterdam op tour gaat. Om maar even aan te geven  hoe bijzonder en indrukwekkend de visuals zijn waar je je in de Rotterdamse straten tussen kunt vinden. We lichten er een paar uit.  

Helixotherapy - door Wild Drawing  

Locatie: West-Kruiskade 89 / Kruising Coolsestraat  

 

De kunstenaar Wild Drawing (WD) is geboren op Bali en begon in 2000 buiten zijn atelier ook op  straat te werken. Hij focust zicht op enorme, grootschalige muurschilderingen die hij maakt met  spuitbussen en een rolkwast. Door heel Europa (en zelfs in Canada) kun je zijn fantastische werken  spotten en in Rotterdam vind je een van zijn parels: Helixotherapy.  

Symmetric Square - door Astro  

Locatie: Kruisplein  

De werken van Astro doen je even stilstaan om in je op te nemen of de diepte die hij creëert een  illusie is of echt bestaat. Zijn werken zijn abstract, kleurrijk en door de schaduwen en lijnen die hij  maakt lijkt zijn kunst vaak een soort poort naar een heel ander universum. Hij maakte zijn eerste  streetart-werk in een buitenwijk van Parijs maar is nu overal in Europa en Amerika te vinden - en  dus in ons eigen Rotterdam. 

Portrait Winne - door JDL Street Art  

Locatie: Kruisplein  

                               

JDL Street Art - a.k.a. Judith de Leeuw - liep toen ze vijftien jaar oud was al met spuitbussen over  straat en maakt nu ontzettend grootschalige kunstwerken in de buitenlucht. Haar werken zijn vaak  op zijkanten van enorme gebouwen te vinden zoals appartementencomplexen en vertalen vaak  emoties en sociale issues die zij belangrijk vindt. Voor het streetart museum Rotterdam maakte ze dit portret van rapper Winne.  

Zo zie je maar weer: uit je doppen kijken dus, wanneer je een keer door Rotterdam strompelt. En dan het liefst met een tassie om de arm natuurlijk. Dan leer je nog veel meer over kunst die in de  straten te zien is en hoe de buurten waar we je mee doorheen nemen beïnvloed zijn door hun geschiedenis.

Tassie Rotterdam zit vol mooie verhalen, goede gesprekken, humor én natuurlijk  snacks en drankjes - zoals je van ons gewend bent. Op pad met Tassie? Je vind ‘m hier