De gratis kunst die Antwerpen rijk is

De gratis kunst die Antwerpen rijk is

Je hoeft jezelf maar nét over de grens van Nederland heen te krijgen en je staat al in een van de mooiste steden van Europa: Antwerpen. Deze havenstad aan de Schelde heeft een schat aan historische verhalen, street-art en verborgen pareltjes. En dit alles op loop afstand.

We zullen hier de vetste street art aan jullie vertellen, want 't Stad barst van de enorme murals. Dus vergeet die historische gebouwen en musea en ga gewoon met je tassie wandelen, want Antwerpen heeft door de jaren heen echt heel wat street art kunstenaars groot gebracht. 

 

1. Barok meets Street art

Street art kan pure barok zijn en dat bewijst artiest Rise One met zijn monumentale ode aan de stad. Een knap staaltje kalligrafeerkunst die verwijst naar Antwerpen als de barokstad. Je kan dit werk vinden op de Eiermarkt nummer 7! 

2. De fietsbrug van Berchem station

Het groot werk onder de fietsbrug Berchem-Station, is gebaseerd op het Park Brialmont. Daar zijn 5 diersoorten vlakbij de stad die je er niet zou verwachten.  Bart Boudewijn, ook wel bekend als SMOK, maakte een ontwerp met de 5 belangrijkste dieren; de vos, de watersalamanders, de aalschover, een ijsvogel en een vleermuis. Aangezien de opdrachtgever graag veel kleur wou heeft hij de achtergond ingedeeld in dynamische vlakken en als regenboog ingevuld. Daarin heeft SMOK ook een grafische weergave geschilderd van het park.

3. Humain van Matthias Schoenaerts AKA Zenith

Midden in het centrum staat een 50 meter hoge mural van acteur en kunstenaar Mathias Schoenaerts. "Ik heb voor een hand gekozen omdat die ten eerste voor verbondenheid staat. We rijken elkaar de hand. Hoewel we dat nu niet mogen doen”, gaat hij verder. “Het is ten tweede een verwijzing naar de Antwerpse mythe van Brabo die de hand van Antigoon afhakt. Antigoon onderdrukte Antwerpen. Ten derde verwijst het naar ons koloniaal verleden. Belgen hebben de handen van onderdrukten in ons koloniaal verleden afgehakt.” Absoluut de moeite waard om even langs te lopen. Bovendien ligt het in 't Zuid, de hipste buurt van Antwerpen, dus jullie zullen hier waarschijnlijk toch al langsgaan. 

4. We all live with hiv

Antwerpen heeft een dubbele hiv-muur. Op de hoek van de Oude Beurs- Lange Doornikstraat schilderde de Antwerpse street artist Larsen Bervoets een muurschildering over twee gevels. Rond hiv hangt nog steeds een taboe. Tegelijk worden mensen opnieuw wat onvoorzichtiger op vlak van hiv-preventie. Door het thema op deze manier in het straatbeeld te brengen, wordt de voorbijganger gestimuleerd om er stil bij te staan.

Al deze werken zijn niet terug te vinden in onze tassie tour, want je kent ze nu al! Ben je van plan om een weekendje Antwerpen te doen? Gooi dan ons tassie om je schouder om de stad te ontdekken zoals die écht is. Boordevol vette verhalen over de geschiedenis, kunst en cultuur.