Wandelen in de Jordaan

Wandelen in de Jordaan

Het is ongetwijfeld één, maar misschien wel dé, mooiste buurt van Amsterdam: de Jordaan. De pittoreske straatjes, prachtige grachtenpanden en bruine café's maken deze oude volksbuurt hartstikke gezellig. Maar dat is de Jordaan van hoe we 'm nu kennen, vroeger was het hier niet bepaald beter. Als je er door heen wandelt kan je nog genoeg sporen zien van hoe het hier vroeger was.

Toen de Jordaan tot stand kwam, na de uitbreiding van Amsterdam in het begin van de 17e eeuw, was het een heuse arbeiderswijk. Hartstikke arm en door de goedkope woningen groeide de Jordaan helemaal dicht. Ondanks dat het eigenlijk verboden was, werden er continu nieuwe huizen bij gebouwd door huisjesmelkers om deze weer te verhuren. Zo ontstonden er 'gangen' in plaats van straten die soms niet meer dan één meter breed waren, waardoor er veel kamers waren zonder daglicht. 

De gevelstenen

In die tijd hadden de huizen ook nog geen huisnummers, maar gaven mensen hun huis aan door hun gevelsteen te omschrijven "Ik woon op de Lindegracht waar de Houtmolen op de gevel staat". Je vindt nu nog hartstikke veel gevelstenen in de Jordaan. De mini-kunstwerkjes zijn leuk, maar de verhalen erachter zijn het interessants. Ze verwijzen namelijk vaak naar de beroepen van de oude bewoners. Zo verwees een toeter vaak naar een bakker, omdat die op een toeter blies als het brood klaar was. Ook krakelingen konden wijzen naar bakkers. Pas aan het einde van de 19e eeuw toen Nederland onder het Franse bewind van Napoleon viel werden er huisnummers ingevoerd. 

Hofjes van de Jordaan - Mag ik hier wel naar binnen? 

Hofjes kan je eigenlijk zien als de eerste vorm van sociale woningbouw. Rijke mensen van adel, kooplieden en andere elite bouwden huisvesting voor de armen. Dit was vaak vanuit een filantropisch of sociaal oogpunt, maar er speelde ook vaak eigenbelang een rol. Bij een hoge sociale status kwamen namelijk verwachtingen kijken en liefdadigheid was daar één van. Hiermee vergrootte je namelijk de kans om een betere plek in het hiernamaals te krijgen. De mooiste hofjes van de Jordaan om langs te wandelen zijn het Karthuizershofje, het van Brienenhofje en het Zon's hofje. En ja, je mag hier gewoon naar binnen. 

Volkszangers

Door Jan en alleman wordt er meegelift op de term 'parels van de Jordaan, maar er zijn er maar 5 die zich echt zo mogen noemen: Johnny Jordaan, Tante Leen, Willy Alberty Manke Nelis en Johnny Meijer. Deze Jordanese volkszangers hebben liedjes gemaakt die vandaag de dag nog steeds meezingers zijn. Als je dit net zo leuk vindt als wij, ga dan naar het Jordaan festival toe en brul mee. Laat natuurlijk de lange klinkers thuis, want waar je normaal gesproken bijvoorbeeld Jordáán zou zeggen, brul je nu dus Jordààn.

Dus, wandel met je gappie's door de Jordaan, drink een jenevertje bij de Ooievaar, bestel een osseworst bij Louman en geniet van de Jordaan zoals die nu is. De mazzel!