Wall and Piece Banksy - onze kijk op het boek
De iconische, beroemde, maar vooral anonieme Banksy schreef voor het eerst over zijn werken in drie kleine boeken. Deze zijn helaas niet meer te verkrijgen voor minder dan €100 per stuk. Veel gemakkelijker te vinden en aan te schaffen is het boek dat hij publiceerde in 2005: Wall and Piece. Hij neemt ons mee in een unieke en prikkelende wereld van graffiti en straatkunst. Ben je al benieuwd? Hieronder hebben wij de meest interessante inzichten voor je neergezet!
Rebellie en maatschappijkritiek
Als er iets is dat Banksy verwerpt, dan is het wel het idee dat kunst beperkt moet blijven tot galerijen en musea. Zijn kunst is dan ook een vorm van rebellie tegen de normen van de kunstwereld. Hij brengt zijn kunst naar de straten, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Hij aarzelt geen seconde om in zijn werk sterke sociale en politieke boodschappen naar voren te laten komen, waarin oorlog, consumentisme, en het milieu niet achterwegen worden gelaten.
Kracht van openbare kunst
Banksy gelooft dat kunst geen luxe moet zijn voor de elite, maar een instrument voor de massa om zichzelf uit te drukken en de huidige gang van zaken uit te dagen. De kunst van Banksy draait niet alleen om het creëren van visueel opvallende beelden, hij wil er juist gesprekken mee op gang brengen en mensen aanmoedigen om eens goed na te denken over de wereld om hen heen.
Je kent vast wel zijn stuk ‘Meisje met een ballon’, dat in 2017 werd verkozen tot favoriete kunstwerk van het Verenigd Koninkrijk. Een beeld van een jong meisje dat naar een rood, hartvormige ballon reikt, dat je op verschillende manieren kunt interpreteren, maar wordt gezien als symbool van hoop en onschuld in een wereld vol conflict en verdeeldheid.
Van apen tot ratten
In dit boek zie je de evolutie van zijn vroege werken met een aap gekleed in een schort vol berichten tot zijn kenmerkende ratten, die hem wereldwijde bekendheid brachten vanwege zijn onmiskenbare stijl en humor. Iemand wees hem erop hoe slim het was: ‘rat’ als een anagram voor ‘art’! Waarop hij vervolgens moest doen alsof hij dit al jaren wist.
Hij vindt plezier in wat hij doet, dit onderscheidt hem van de meeste graffitikunstenaars en maakt zijn kunst heel gewild. Het boek neemt ons mee terug naar het begin zijn carrière, waar hij het idee voor zijn sjablonen kreeg terwijl hij probeerde 'LATE AGAIN’ op de zijkant van een trein te schilderen. Hij deed daar alleen veel te lang over, waardoor de politie arriveerde. Hij wist via doornstruiken te ontsnappen, en vervolgens onder een vuilniswagen te verstoppen. Met motorolie al druppend over hem heen viel zijn oog op het sjabloonplaatje op de bodem van de brandstoftank, dit bracht hem op ideeën.
Grenzen van kunst opzoeken
Velen zien het werk van Banksy op de grens van kunst en vandalisme. Zoals in dit boek wordt beschreven, kreeg hij vaak e-mails via zijn website waarin mensen hem smeekten te stoppen met het bekladden van huismuren, omdat ze vonden dat het de buurt verpestte. Hij is geen onbekende in controverses; zijn stukken zijn verwijderd, overschilderd en zelfs gestolen, maar hij laat zich niet afschrikken.
In dit boek bespreekt hij de paradox van zijn kunst: sommigen prijzen het, anderen veroordelen het. Hij daagt de traditionele opvattingen over wat 'echte' kunst is uit. Ondanks zijn rebelse aanpak heeft Banksy toch respect en erkenning gekregen in de kunstwereld. Zijn werk wordt wereldwijd tentoongesteld in galeries en hij wordt vergeleken met grote namen zoals Andy Warhol en Keith Haring. Toch houdt hij afstand van de traditionele kunstscene en blijft hij liever een buitenstaander.