Nederland X New York

Nederland X New York

Als je in New York rondloopt, kom je heel wat Nederlandse namen tegen. Hoe komt dat nou? Wij gaan het je vertellen! Het is dus eigenlijk niet zo vreemd, aangezien het eiland Manhattan in 1662 een Nederlandse kolonie was. De Nederlanders kochten dit eiland voor 60 gulden van indianen, en noemden het Nieuw-Nederland met Nieuw-Amsterdam als hoofdstad. Maar hier zijn dus best wel wat dingen van blijven hangen, ze zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:



Namen in NYC
Toen New York nog een kolonie was van Nederland, heette het beroemde Brooklyn nog Breukelen. Jonas Bronck's boerderij, staat nu bekend als de Bronx, en Vlissingen (‘Flushing’). Coney Island werd door de Nederlanders Conyne Eylandt (‘konijneneiland’) genoemd, en Block Island werd vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block.

Naast wijken en plaatsen zijn er ook bekende Nederlandse straatnamen in New York. Zo is het bekende Broadway afgeleid van Breede Wegh. Het zakencentrum van New York, Wall Street, dankt zijn naam aan de Nederlandse Walstraat, waar destijds een muur stond ter bescherming van Nieuw-Amsterdam tegen indianen en Engelsen. Bowery Lane is genoemd naar bouwerijen, de vroegere benaming voor boerderijen. Wat nu bekend staat als Bushwick werd vroeger in de Verenigde Staten aangeduid als Boswijk, en Harlem, gesticht door Peter Stuyvesant, stond bekend als Nieuw-Haarlem.


Woorden in de Amerikaanse taal
In Nederland zeggen we misschien dat onze taal aan het ver-Engelsen is, toch zijn er ook een aantal woorden van ons in de Amerikaanse taal. Neem bijvoorbeeld yankee, Nederlandse kolonisten heetten vaak Jan of Kees, hun Britse concurrenten noemden hen daarom spottend ‘Jan-Kezen’, in vertaalde vorm: ‘Yankees’. Andere woorden zijn bijvoorbeeld waffle (wafel), cole-slaw (koolsla), stoop (stoep), spook (spook), winkelhawk (winkelhaak), scup (schop), boss (baas) en spree (sprei).

Feestdag in Amerika
Nederlanders hebben ook nog een belangrijke feestdag overgedragen naar de Amerikaanse cultuur. De bekende Santa Claus is namelijk afgeleid van Sinterklaas. In het begin vierden alleen de Nederlanders Sinterklaas, maar uiteindelijk namen andere kolonisten dit feest over. Wel werd Santa Claus verschoven naar Kerstmis.


Zijn er dan ook Amerikaanse sporen in Nederland?
Ja die zijn er zeker. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld het pand Keizersgracht 529 waar in 1781 twee piepjonge toekomstige presidenten woonden: John Adams en zijn zoon Quincy Adams. Daarnaast is bij de RAI in Amsterdam Martin Luther King verwelkomd tijdens zijn historische bezoek aan Nederland. Als je naar Rotterdam kijkt, vind je de voormalige aankomt- en vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn, nu een gerestaureerde cruiseterminal, die herinnert aan de drukke handelsroutes tussen Nederland en Amerika. De voormalige Amerikaanse ambassade vind je in Den Haag, ontworpen door Marcel Breuer, het is een prachtig werk van modernistische architectuur.